Câte minute din viață îți FURĂ, de fapt, fiecare țigară. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: „Impactul este devastator”

Câte minute din viață îți FURĂ, de fapt, fiecare țigară. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: „Impactul este devastator”

Câte minute de viață pierd fumătorii cu o singură țigară?

Aceste concluzii, bazate pe date actualizate din studii pe termen lung care monitorizează starea de sănătate a populației, arată că impactul fumatului este mult mai sever decât s-a crezut anterior. Estimările anterioare, din anii 2000, sugerau o pierdere de doar 11 minute per țigară.

Conform raportului, un fumător care consumă un pachet de 20 de țigări pe zi pierde în medie șapte ore din viață în fiecare zi. „Daunele cauzate de fumat sunt cumulative”, afirmă cercetătorii. Cu cât o persoană renunță mai devreme la acest obicei nociv, cu atât mai mult își poate prelungi viața.

Noile descoperiri confirmă că efectele renunțării la fumat sunt resimțite rapid. De exemplu:

Un fumător care consumă 10 țigări pe zi și decide să renunțe pe 1 ianuarie ar putea preveni pierderea unei zile de viață până pe 8 ianuarie. Până pe 20 februarie, viața acestuia ar putea fi prelungită cu o săptămână. Dacă renunțarea este definitivă până pe 5 august, fumătorul ar putea câștiga o lună de viață.

Rezultatele studiului, publicate și de The Guardian, evidențiază faptul că fumatul nu doar că afectează sănătatea pe termen lung, dar accelerează dramatic scurtarea vieții. „Acest raport arată că timpul este esențial. Oricine renunță la fumat acum poate recupera timp prețios și poate evita pierderi ireparabile.”, subliniază autorii studiului.

„Fumatul consumă în primul rând anii de mijloc relativ sănătoşi, în loc să scurteze perioada de la sfârşitul vieţii, care este adesea marcată de boli cronice sau handicap. Astfel, un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani. Renunţarea la fumat la orice vârstă este benefică, dar cu cât fumătorii coboară mai repede de pe această scară rulantă a morţii, cu atât mai lungă şi mai sănătoasă va fi viaţa lor”, spun autorii studiului.

„Fiecare ţigară fumată costă minute preţioase de viaţă, iar impactul cumulativ este devastator, nu numai pentru indivizi, ci şi pentru sistemele de sănătate şi economie.”, spune prof. Sanjay Agrawal de la UCL.

Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul Grupului de Cercetare privind Alcoolul și Tutunul de la UCL, a subliniat importanța conștientizării impactului fumatului, afirmând că „este esențial ca oamenii să realizeze cât de nociv este acest obicei și cât de mult poate renunțarea la fumat să le îmbunătățească sănătatea și să le prelungească viața”.

Studiul a fost realizat la solicitarea Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie, fiind parte dintr-o inițiativă de conștientizare a pericolelor fumatului. Totodată, autoritățile fac apel la guvernele din întreaga lume să sprijine măsuri care să încurajeze renunțarea la fumat, inclusiv campanii de informare și programe de suport pentru cei care își doresc să se lase de fumat.

Sursă text: Click.ro

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *