Anumite alimente scad riscul de cancer hepatic
Ficatul este organul aflat în prima linie a proceselor de prelucrare a substanțelor intrate în corp, de aceea poate beneficia direct de cele nutritive. O meta-analiză a arătat că o creștere a aportului de legume, dar nu și de fructe, determină un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular. Riscul de carcinom hepatocelular scade cu 8% pentru fiecare creștere cu 100 g/zi a aportului de legume.
O altă cercetare sistematică a literaturii a arătat că o creștere a aportului de legume a fost asociată cu o reducere cu 39% a riscului de carcinom hepatocelular, iar o analiză de subgrup a indicat că aportul crescut de legume a fost asociat cu o reducere cu 50% a riscului de cancer hepatic la bărbați, dar nu și la femei.
De câte ori poate fi refolosit uleiul pentru prăjit. Ce recomandă specialiștiiTop 5 alimente benefice pentru ficat
Iată ce ar trebui să mănânci pentru o stare de sănătate mai bună a ficatului:
1. Legume verzi
Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, frunzele de țelină, castraveții, broccoli-ul, dovlecelul, varza de Bruxelles, varza Kale etc. conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice. E indicat să se consume o salată generoasă de crudități la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor.
2. Fructe de pădure
Fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele conțin fitonutrienți care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice. Aceste fructe sunt ideale pentru micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de ceva dulce, pentru reenergizare.
3. Oleaginoase
Semințele de orice fel (in, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui) precum și fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline – constituie surse excelente de grăsimi Omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice. Acestea pot constitui gustări excelente, care taie foamea, dar se vor consuma cu moderație, deoarece au multe calorii (cam 30 g pe zi, crude ori coapte, pentru că, prin prăjire, se oxidează și își pierd toate grăsimile bune, devenind chiar nocive).
4. Pește gras
Alimente bune pentru ficat sunt și peștii, mai ales peștele gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficatul de pește, deoarece conțin acizi graşi Omega 3 care protejează organele interne. E indicat ca peștele să fie consumat alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau preparate la abur.
5. Cacao și cafea
O băutură de cacao preparată acasă din cacao pudră, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul stevia este energizantă și antioxidantă în același timp. Poți opta și pentru două pătrățele de ciocolată neagră ca gustare, în loc de alte tipuri de dulciuri. La fel, o cană de cafeaua simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr este bună pentru ficat.
Ce alte alimente ajută la protejarea ficatului?
Și alte alimente contribuie la sănătatea ficatului:
Grepfrutul
Grepfrutul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grepfrut sunt naringenina și naringina. Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele ajută la protejarea ficatului de leziuni. Efectele protectoare ale grepfrutului apar în două moduri: prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.
Studiile au arătat, de asemenea, că acești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice, o afecțiune în care se acumulează țesut conjunctiv excesiv în ficat. Acest lucru rezultă de obicei din inflamația cronică.
Afine și merișoare
Afinele și merișoarele conțin ambele antocianine, antioxidanți care conferă fructelor de pădure culorile lor distincte. Aceste fructe au fost legate de multe beneficii pentru sănătate.
Mai multe studii pe animale au demonstrat că merișoarele și afinele întregi, precum și extractele sau sucurile, pot ajuta la menținerea ficatului sănătos. Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni. În plus, afinele au ajutat la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.
Ce este terapia cu apă. Cum să elimini toxinele și ce afecțiuni poți trata cu ajutorul apei