Cea mai caldă noapte din ianuarie, de când se fac măsurători. 15 grade în miezul nopții, la Sibiu

Cea mai caldă noapte din ianuarie, de când se fac măsurători. 15 grade în miezul nopții, la Sibiu

A fost cea mai călduroasă noapte de 7 ianuarie înregistrată vreodată în România, conform măsurătorilor meteorologice. Aproape 40 de stații au înregistrat recorduri pozitive, cu diferențe de până la 5 grade Celsius față de valorile anterioare.

De exemplu, la Boița, în județul Sibiu, temperatura a ajuns la 15 grade Celsius, chiar și după miezul nopții. În timp ce mulți s-au bucurat de ocazia de a petrece timpul afară îmbrăcați în tricou, climatologii sunt îngrijorați. Anul 2024 a fost declarat cel mai călduros din ultimele 175 de ani, iar prognozele pentru 2025 sunt alarmante.

Cauza principală a acestui fenomen a fost inversiunea termică. De asemenea, temperaturi neobișnuit de ridicate au fost înregistrate și în alte zone ale țării, unde s-au depășit recordurile anterioare.

„Cu siguranță vor fi recorduri și în noaptea care urmează, pentru că minimele estimate vor fi cuprinse între minus 2 și 8 grade, ceea ce înseamnă valori chiar mai ridicate față de maximele pe care ar trebui să le înregistrăm în această perioadă. Deci în prima decadă a lunii aprilie ar trebui să înregistrăm temperaturi maxime de 8 până la 18 grade și minime pozitive atât de ridicate în toate zonele țării”, a declarat Oana Paduraru, meteorolog ANM.

Recordurile de temperatură nocturnă au fost stabilite după ce alte 10 au fost doborâte în timpul zilei. În aceste condiții, mulți au ales să-și extindă vacanța pe litoral.

Cu toate acestea, căldura neobișnuită nu este pe placul climatologilor, mai ales având în vedere că vara trecută, pe 22 iulie, temperatura medie globală a crescut cu mai mult de 1,5 grade Celsius.

„Rămânem în acest domeniu al surprizei climatice, din păcate. Ceva din motorul climatic funcționează, să spun așa, pe modul turbo. Avem o amplificare a încălzirii globale. Marja cu care se depășesc recordurile e mult mai mare și nu o putem explica încă la zecime și la sutime. Deja sunt probleme mari, de exemplu, cu creșterea nivelului oceanului planetar”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM.

În 2015, 194 de țări, inclusiv România, au semnat un acord la Paris prin care s-au angajat să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Aceasta înseamnă că își propun să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero, pentru a menține creșterea temperaturii medii globale sub 1,5 grade. Acest prag a fost deja depășit anul trecut.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *