Escrocheria CEO, schema prin care un hacker român a făcut 2,7 milioane de euro în Spania. Poliția i-a descoperit 55 de identități false

Escrocheria CEO, schema prin care un hacker român a făcut 2,7 milioane de euro în Spania. Poliția i-a descoperit 55 de identități false

Cercetările au început în 2022, când Brigada de Criminalitate Cibernetică din Valencia a descoperit o fraudă cunoscută sub denumirea de „escrocheria CEO”. Această schemă implica inducerea în eroare a victimelor prin e-mailuri care păreau a proveni de la companii legitime, convinse astfel să transfere sume mari de bani în conturi bancare controlate de suspect. Documentele folosite pentru deschiderea acestor conturi erau falsificate, iar banii erau retrasi rapid de la bancomate din Valencia și din orașele învecinate.

Investigația a scos la iveală faptul că suspectul nu a locuit niciodată la adresele menționate în documentele false, ceea ce a îngreunat identificarea lui. În același timp, poliția din alte regiuni ale Spaniei a început să raporteze escrocherii similare, toate având ca punct de plecare orașul Valencia.

Țeapă de Crăciun. Cum a rămas un bărbat din Sibiu fără 12.000 de euro după ce a primit un SMS

Suspectul a desfășurat o activitate infracțională amplă din cel puțin 2018, utilizând mai multe metode de fraudă:  – Escrocheria CEO: Victimele transferau bani în baza unor e-mailuri aparent legitime.  – Man in the middle: Interceptarea comunicațiilor electronice pentru redirecționarea plăților către conturile frauduloase.  – Închirieri false de vacanță: Publicarea de anunțuri pentru locuințe inexistente.  – Vânzarea de produse inexistente: Încasarea banilor fără livrarea bunurilor promise.  

Poliția a descoperit că suspectul a folosit 55 de identități false din țări precum Danemarca, Republica Cehă, Slovacia și Slovenia pentru a deschide 364 de conturi bancare. Aceste conturi erau destinate colectării fondurilor obținute din escrocherii, iar banii erau retrași rapid, înainte ca victimele să aibă ocazia să raporteze fraudele.

Deși a fost identificat cu câteva luni în urmă, suspectul a reușit să evite arestarea schimbând frecvent locuințele. În cele din urmă, a fost găsit într-o cameră închiriată, împreună cu partenerul său. Operațiunea de arestare a avut loc în luna mai, după o perioadă îndelungată de supraveghere atentă.

În urma percheziției, polițiștii au confiscat cinci telefoane mobile, patru pașapoarte din Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Danemarca, patru certificate de cetățean UE și două cărți de identitate românești, toate fiind falsificate, scrie publicația El Debate.

Partenera suspectului a fost și ea arestată pentru că a încercat să agresseze polițiștii în timpul intervenției. Printre acuzațiile aduse se numără agresiunea asupra autorităților, complicitatea la escrocherie și utilizarea de documente false. Suspectul, cu un trecut penal, a fost plasat în detenție preventivă. Ancheta este în curs de desfășurare pentru a identifica eventualii complici și pentru a recupera sumele fraudate.

Cum a reușit un hacker să dobândească acces la mai multă energie electrică decât întregul sistem energetic al Germaniei

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *