Intestinul, „al doilea creier”? Un medic explică de ce sănătatea intestinală are un impact direct asupra stării noastre generale de zi cu zi

Intestinul, „al doilea creier”? Un medic explică de ce sănătatea intestinală are un impact direct asupra stării noastre generale de zi cu zi

„Cauza exactă a SII rămâne încă necunoscută. Totuși, se consideră că o comunicare defectuoasă între creier și tractul gastrointestinal joacă un rol esențial. Factori precum stresul, dezechilibrele hormonale, disfuncții ale sistemului imunitar și modificări ale microbiotei intestinale pot contribui la apariția și exacerbarea simptomelor”, susține dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă. 

Stresul are un impact semnificativ asupra sistemului digestiv, susține specialistul.

„Poate crește secreția de acid gastric, provocând arsuri și reflux gastroesofagian, și poate afecta motilitatea intestinală, ducând la contracții anormale și modificări ale tranzitului. De asemenea, stresul poate perturba microbiota intestinală și permeabilitatea mucoasei intestinale, contribuind la simptomele SII”, explică medicul Alexandru Nechifor.

De ce este intestinul denumit „al doilea creier?”

Simptomele Sindromului de Intestin Iritabil includ dureri sau disconfort abdominal, balonare, flatulență și modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi diaree, constipație sau alternanța între acestea. Aceste manifestări pot varia ca intensitate și frecvență de la un pacient la altul.

„Intestinul conține sute de milioane de terminații nervoase și găzduiește aproximativ 100 de trilioane de microorganisme(bacterii). Această rețea complexă influențează producerea unor vitamine, funcționarea sistemului imunitar și secreția de hormoni precum serotonina, cunoscută drept <hormonul fericirii>. Astfel, sănătatea intestinală are un impact direct asupra stării noastre generale și a dispoziției de zi cu zi”, susține dr. Nechifor.

Citește continuarea aici.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *