Grupul energetic maghiar MVM a reușit recent să devanseze alte companii interesate de achiziția rețelei românești de distribuție a gazelor și electricității, deținute de E.ON Germania.
Sebastian Burduja a precizat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi împiedicată din motive de securitate, într-o acțiune similară cu cea adoptată de Spania anul trecut, când Madridul a blocat o fuziune feroviară cu o companie maghiară din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român”, a declarat Sebastian Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”.
E.ON Energie România furnizează energie electrică și gaze pentru milioane de clienți din România, având o cotă de piață care se apropie de 50%. MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria, în funcție de venituri, și a fost principalul importator de gaze rusești în această țară. De asemenea, MVM operează o centrală nucleară de proiectare rusească în Ungaria, care este în prezent în proces de extindere sub auspiciile Rosatom, gigantul nuclear de stat din Moscova.
Compania maghiară a propus o sumă de până la 200 de milioane de euro pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la E.ON Energie, în timp ce Burduja a estimat valoarea acestuia la maximum 50 de milioane de euro. Această ofertă a depășit considerabil sumele pe care erau dispuse să le ofere concurentele, inclusiv două companii energetice românești deținute de stat. Burduja a menționat că serviciile de informații vor juca un rol în evaluarea riscurilor asociate preluării E.ON Energie de către MVM.
Valoarea tranzacției va fi analizată … și implicațiile potențiale pe piața energiei”, a mai spus oficialul român. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională”.„Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a declarat Burduja, adăugând că România vrea să își exploateze propriile resurse de gaze naturale și să cumpere livrări suplimentare pe piața spot.
În decembrie, premierul Viktor Orbán a declarat, pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există probleme care mai trebuie rezolvate.
AUR a reclamat tranzacția prin care Ungaria voia să cumpere E.ON România