Mutarea NATO pentru a-l ține pe Putin la distanță, dezvăluită de un amiral

Mutarea NATO pentru a-l ține pe Putin la distanță, dezvăluită de un amiral

Amiralul afirmă că NATO a învățat multe din experiențele Ucrainei pentru a obține un avantaj în fața Rusiei, iar acum a făcut o mișcare semnificativă prin înființarea unui nou centru de comandă în Polonia. Vandier a menționat că unul dintre aspectele principale de studiat a fost modul în care războiul din Ucraina a combinat tehnologia avansată cu tacticile de luptă tradiționale, precum confruntările în tranșee și bombardamentele cu artilerie descrise ca  „amestecul dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului”, potrivit Politico.

Noul centru NATO-Ucraina din Polonia va contribui la menținerea unui avantaj al alianței în fața Rusiei, a afirmat un înalt oficial militar al NATO. Alianța a învățat din experiențele celor trei ani de conflict în Ucraina pentru a fi mai bine pregătită în cazul unui atac din partea lui Vladimir Putin.

Centrul va purta denumirea de Centrul Comun de Analiză, Formare și Educație NATO-Ucraina – cunoscut și sub acronimul JATEC (Joint Analysis, Training, and Education Centre) – și va fi amplasat în partea de nord a orașului Bydgoszcz.

„Au trecut trei ani și există o întrebare reală cu privire la ceea ce am învățat și ce vom schimba, știind că și inamicul se adaptează la viteză și la scară

Astăzi, avem o viziune mai bună asupra mixului dintre platformele vechi – tancuri, avioane, nave – și noile capabilități care folosesc sisteme fără pilot, adică robotică și IT”, a declarat comandantul suprem aliat al NATO, amiralul Pierre Vandier.  

România a alertat structurile NATO după atacurile Rusiei la graniță! Riscuri majore pentru întreaga regiune

Soldații ucraineni luptă în tranșee și folosesc artileria în moduri care ar fi cunoscute în urmă cu mai bine de un secol, dar folosesc și drone, AI și comunicații spațiale. Drept urmare, artileria Ucrainei a devenit mai eficientă, a explicat amiralul francez și, prin urmare, mai letală. ”Acest tip de lecții sunt esențiale pentru ca NATO să rămână „credibilă din punct de vedere convențional și strategic”, a mai adăugat oficialul NATO.

JATEC a fost oficial aprobat de liderii NATO în cadrul summitului de la Washington din iunie anul trecut. Deși Kievul așteaptă în continuare o invitație formală de a adera la alianță, acest centru a fost prezentat ca prima instituție comună NATO-Ucraina. Crearea acestui centru subliniază, de asemenea, schimbarea de direcție a NATO de la contra-insurgența post-Război Rece și de la operațiunile expediționare în locații îndepărtate, precum Afganistan și Mali, către o concentrare mai mare pe pregătirea pentru un posibil conflict de mare amploare cu Rusia. Pe lângă creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare în ultimii trei ani, statele membre sunt, de asemenea, angajate în reînvățarea tacticilor de luptă convenționale, adaptând antrenamentele și exercițiile militare la noile realități. 

Dezvăluire bombă de la SRI: O operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia în România a fost dejucată

„Revenim la subiecte care au fost oarecum neglijate de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Vandier. 

JATEC va începe cu un efectiv de 70 de persoane, dintre care 20 vor fi ucraineni, și se estimează că numărul acestora va crește. Organizația va opera sub egida Comandamentului Aliat de Transformare al NATO, care are rolul de a pregăti alianța pentru provocările viitoare ale războiului.

Lecțiile învățate vor fi integrate în exercițiile militare desfășurate de Centrul Comun de Război și de Centrul de Instruire a Forțelor Comune. Activitatea centrului va începe prin îmbunătățirea interoperabilității Ucrainei cu NATO, asigurarea protecției infrastructurii civile și apărarea împotriva armelor pe care Rusia le-a utilizat cu succes în timpul conflictului, precum munițiile Lancet și bombele cu planare, a declarat contraamiralul Placido Torresi.

Torresi, care ocupă funcția de șef adjunct al personalului ACT pentru forța multi-domeniu, este considerat de Vandier drept „părintele JATEC”. În timp, JATEC va extinde activitățile sale dincolo de feedback-ul obținut pe câmpul de luptă, având scopul de a întări cooperarea între NATO și forțele armate ucrainene în domenii precum instruirea și doctrina, a explicat Torresi, subliniind că centrul are și o dimensiune civilă.

Sute de vehicule militare britanice au fost încărcate pe feriboturi cu destinația România. Ce vor face în țara noastră

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *