Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat luni, la un post TV, motivele pentru care Comisia Europeană a blocat cererea de plată numărul 3 din cadrul PNRR, principalele cauze fiind neîndeplinirea de către România a unor jaloane legate de numirile din companiile de stat, dar şi de pensiile speciale.
„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul trei o serie de jaloane faţă de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că pe de o parte, aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pe data de 4 februarie, în ceea ce priveşte pensiile militarilor şi pe de altă parte, avem pronunţarea pe care deja Curtea Constituţională a avut-o pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale şi, desigur, de aici neconstituţionalitatea acestei decizii. Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitorul Oficial şi aşteptăm şi vizita Comisiei Europene anunţată pentru perioada 10-14 februarie”, a declarat Boloş, care a fost anterior ministru de Finanţe.
Potrivit ministrului, vizita Comisiei Europene va fi ”definitorie” pentru ceea ce înseamnă clarificările în privinţa cererii de plată numărul trei. ”De asemenea mai avem definitorie, pentru implementarea PNRR, modificările şi renegocierea PNRR-ului, pentru care ne-am fixat ca termen de depunere oficială data de 31 martie 2025”.
Ministrul a adăugat că jalonul legat de pensiile speciale este unul dintre cele mai importante, alături de numirea în consiliile de administraţie, mai ales jaloanele care privesc numirile la Ministerul Energiei. ”Acolo, din ce avem ca şi numiri în consiliile de administraţie pentru trei companii, astăzi Comisia Europeană a reţinut şi a suspendat 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea acestui jalon. Şi de aceea, în această perioadă discutăm inclusiv la nivel de Guvern, pentru a găsi o soluţie încât aceste numiri să fie deblocate şi cumva să reuşim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite”,
Marcel Boloş a spus că termenul de şase luni de la momentul la care se comunică scrisoarea oficială a Comisiei încă nu a început să curgă, iar Guvernul aşteaptă scrisoarea oficială a Comisiei.
”Probabil că aceasta se va întâmpla după ce CCR se va pronunţa, pe data de 4 februarie, asupra pensiilor militarilor şi, apoi, în cele şase luni care curg oficial, să reuşim măsuri, inclusiv cu AMEPIP-ul, să nu uităm că şi acolo avem procedura pentru numirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor, care de asemenea costă România alte 400 de milioane de euro. Şi ar fi păcat ca aceste costuri enorme pe care le avem, cu neducerea la bun sfârşit a acestor jaloane, să se transforme până la urmă în pierderi de bani pentru ţara noastră.”
România mai are 20 de miliarde de euro de încasat de la Comisia Europeană, până pe data de 31 august 2026, din cele 29 de miliarde care i-au fost alocate. ”E un timp extrem de scurt şi o valoare enormă pentru România şi pentru investiţiile asumate în cadrul PNRR.”