1. Consumul de alimente procesate
Deși ar fi ideal să mănânci alimente hrănitoare tot timpul, acestea nu sunt întotdeauna accesibile. Mâncarea procesată este mai convenabilă și acesta este motivul pentru care a fost integrată ușor în alimentația modernă. Totuși, în ce pribește sănătatea creierului, o dietă care include în mare parte alimente procesate nu este cea mai bună alegere.
Alimentele procesate conduc la microinflamații în creier, iar acest lucru este asociat cu diverse probleme și reduce longevitatea”, potrivit specialistilor în neuroștiințe, scrie medicool.ro.
2. Obiceiuri care cresc riscul de demență: stilul de viață sedentar
Dacă ai avea mai multă activitate fizică, incidența demenței s-ar reduce cu 2%, potrivit unor estimări.
„Toți căutăm lucruri care ajută la neuroplasticitate, iar exercițiile fizice deblochează potențialul creierului. Este important să menținem acele celule cerebrale în mișcare și să le dezvoltăm”, a explicat pentru HuffPost dr. Randall Wright, neurolog și director medical al Brain Wellness Center, de la Houston Methodist The Woodlands Hospital, scrie aceeași sursă.
Exercițiile fizice îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, reduc stresul, scad inflamațiile și mențin sănătatea cardiovasculară. Toate aceste lucruri sunt benefice pentru sănătatea creierului.
Remediul pentru guturai și durerile în gât. Străbunii noștri se tratau doar cu el3. Lipsa interacțiunilor sociale
Retragerea din activitățile sociale și izolarea au un impact direct asupra creierului. „Știm că persoanele care au relații sociale solide trăiesc, în medie, cu opt ani mai mult”, a declarat specialistul în neuroștiințe Friederike Fabritius., conform sursei precizate.
Lipsa interacțiunilor sociale reduce stimularea cognitivă și conexiunile neuronale, ceea ce poate duce la declin cognitiv accelerat. Pierderea acestei stimulări poate avea ca efect, de asemenea, o implicare mai redusă în activități fizice și o creștere a riscului de depresie. Acești factori sunt, la rândul lor, corelați cu demența.
4. Nopțile pierdute
Somnul suficient este important pentru claritatea mentală și energia zilnică, iar pentru creier, ocupă un rol esențial. Când te odihnești, creierul procesează informațiile și elimină substanțele toxice acumulate, ajutându-l să funcționeze normal.
Odihna insuficientă poate afecta și alte obiceiuri sănătoase pentru creier, practicate pe parcursul zilei. „Privarea de somn poate face dificilă implicarea în comportamente sănătoase care necesită energie, cum ar fi exercițiile fizice, și poate influența negativ starea de spirit și nivelul de stres”, completează dr. Jessica Caldwell.
5. Stresul
Perioadele prelungite de stres cresc riscul de demență prin mai multe mecanisme. Când ești stresat, nivelul de cortizol (hormonul stresului) crește în organism. Dacă acesta persistă, poate declanșa procese inflamatorii care afectează și creierul. Studiile au arătat că neuroinflamația este un factor de risc pentru demență.
Stresul îndelungat poate accelera declinul cognitiv și indirect, prin adoptarea unor obiceiuri care cresc riscul de demență, cum ar fi somnul insuficient, alimentația nesănătoasă și sedentarismul.
6. Tensiunea arterială crescută
Persoanele tinere sau de vârstă mijlocie cu hipertensiune arterială nediagnosticată sau netratată au un risc mai mare de a dezvolta demență la o vârstă mai înaintată. Cercetările longitudinale (care urmăresc aceleași persoane pe o perioadă foarte lungă de timp) arată o corelație între hipertensiune și accelerarea declinului cognitiv.
Controlul tensiunii arteriale încă de la o vârstă tânără este important pentru prevenirea problemelor cognitive în viitor. Influența hipertensiunii asupra demenței se reduce pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă riscul rămâne. Tratamentele antihipertensive și adoptarea unui stil de viață sănătos pot ajuta la menținerea sănătății creierului pe termen lung, conform sursei.
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Toată lumea face această greșeală