În general, cei care lasă cheia în ușă noaptea se gândesc că hoții nu vor putea să o deschidă din exterior. Un expert demontează acest mit și a explicat ce se poate întâmpla în cazul în care cheia rămâne noaptea în ușă.
Samuel Prieto, specialist la Institutul Superior de Securitate Publică (Netpol), atrage atenția că infractorii pot intra mai ușor în casa ta, deoarece există o metodă prin care cheia din interior poate fi utilizată.
”Hoții au dezvoltat de-a lungul anilor numeroase tehnici pentru a pătrunde în locuințe folosind cheia lăsată în broască”, a declarat expertul.
Potrivit lui, cei mai mulți hoți folosesc tehnica ”pescuitului”. Practic se folosește un instrument special, introdus între toc și spațiul dintre ușă, care permite extragerea cheii din broască.
O altă metodă se bazează pe alinierea pinionilor și contra-pinionilor din broască. În acest sens, infractorii pot folosi agrafe sau cârlige pentru a recupera cheile lăsate în spatele ușii. Astfel, riscurile sunt unele cât se poate de mari.
Dacă și tu obișnuiai să lași cheile în ușă noaptea, cel mai bine ar fi să le depozitezi într-un loc sigur, chiar mai departe de ușă.
De asemenea, există și alte probleme care pot apărea. Concret, dacă ai copii, iar aceștia observă cheia în ușă, ar putea fi tentați să o deschidă. Astfel, sunt șanse mari ca ușa să ajungă să fie deschisă peste noapte fără ca măcar să îți dai seama.
În plus, o altă recomandare a specialiștilor este pentru persoanele care călătoresc des. Dacă și tu mergi în vacanțe și stai la casă, află că există și posibilitatea ca hoții să te urmărească și să îți cunoască programul.
Astfel, cel mai sigur ar fi să nu lași cheia sub preș, ci la un vecin, ori o persoană de încredere. Totodată, dacă ești plecat o perioadă mai lungă e recomandat ca locuința ta să fie vizitată de cineva din când în când.