Urzica este un tonic excelent pentru organism, deși este cunoscută în popor drept o buruiană care crește pe toate câmpurile.
Urzica, tonic excelent pentru organism
Din păcate, aceasta nu este considerată o plantă importantă și nici nu este cultivată pe suprafețe mari, de asemenea, nu i se acordă o îngrijire specială. Cu toate acestea, urzica este o plantă foarte bogată în vitamine și aduce numeroase beneficii sănătății. Deși, nu se cultivă pe suprafețe mari, poate fi găsită în această perioadă în piețele de legume.
În antichitate, grecii și romanii cultivau această plantă pe suprafețe întinse, era foarte apreciată de către aceste popoare, care o foloseau atât în alimentație, cât și ca tratament, dar și la fabricarea îmbrăcămintei.
În popor, încă din cele mai vechi timpuri, este cunoscută așa zisa practică de urzicare, care consta în biciuirea încheieturilor artritice, cu mănunchiuri de urzici. Bătrânii spuneau că această practică ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și la vindecarea artritei. Practica provine încă din perioada romană, iar în mediul rural și astăzi este cunoscut faptul că înțepăturile de urzici, chiar dacă sunt neplăcute, provocând iritație și usturime, fac foarte bine pentru sănătate.
O plantă bogată în vitamine
Urzica este bogată în minerale, vitamine și în special în fier și calciu. Este recomandată de fitoterapeuți în cazul anemicilor și este excelentă pentru durerile de oase și încheieturi. Ei spun că urzica este un tonic excelent pentru organism, datorită multiplelor beneficii pe care le aduce acestuia.
Este, de asemenea, un leac ideal împotriva alergiilor și rinitelor. Are efecte pozitive asupra ficatului. Astfel, fitoterapeuții o recomandă în cazul problemelor la ficat, fiind un tonic excelent pentru acesta. Dar și pentru aparatul reproducător. Tot ei recomandă și semințele de urzici în cazul problemelor la prostată.
De asemenea, urzica este un tonic excelent pentru organism, recomandându-se și în situațiile de extenuare fizică, deoarece ajută redând organismului un tonus mai bun.
Urzicile pot fi consumate sub diverse forme atât sub formă de infuzie, cât și preparate. Cel mai simplu mod de preparare, pe care ni-l recomandă Rosemary Gladstar, fitoterapeut renumit și autoarea mai multor cărți de specialitate, este prin înăbușirea frunzelor cât mai fragede. Apoi după ce acestea au fost bine fierte se strecoară și se stropesc cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și se servesc cu brânză feta sfărâmată pe deasupra.
Bineînțeles, metodele de preparare sunt diverse, în funcție de zonă, însă cert este că ar fi păcat să ratați acest complex de vitamine necesar organismului, mai ales în sezonul de primăvară, scrie Almanah Online.
De ce avocado este considerat un super-aliment. Ce conține și ce beneficii are, de fapt, pentru sănătateCeai pe bază de urzică, pentru tratarea durerilor de oase
Pentru tratarea durerile de oase, încheieturi și articulații, același fitoterapeut recomandă următorul ceai pe bază de urzică, bogat în calciu.
Ingrediente:
2 părți de frunze de urzică;1 parte vârfuri lăptoase de ovăz verde;½ părți de frunze de coada calului;1 vârf de cuțit de ștevie.
Mod de preparare:
Se amestecă toate plantele și se face infuzia, folosind între 6-8 linguri de plante proaspete, peste care se adaugă un litru de apă fiartă. Lăsați la infuzat între 30-45 de minute, apoi strecurați și beți. Se recomandă, conform fitoterapeutului, între 2-4 căni de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
Contraindicații
Deși urzica și ceaiul de urzică sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații de care ar trebui să țineți cont:
interacțiuni medicamentoase: urzica poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele anticoagulante sau antihipertensive;probleme renale: datorită proprietăților diuretice ale urzicii, persoanele cu probleme renale ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma urzică în cantități mari;alăptare și sarcină: deși există informații contradictorii, este indicat să consultaţi medicul înainte de a consuma urzică în perioada de alăptare sau sarcină, deoarece anumite componente pot afecta sănătatea;alergii: dacă aveţi alergii la plante sau polen, este posibil să dezvoltaţi o reacție alergică la urzică. În acest caz, este recomandat să evitaţi consumul acesteia;probleme gastrice: consumul excesiv de urzică poate provoca disconfort gastrointestinal, mai ales dacă există probleme gastrice preexistente;afecțiuni autoimune: urzica poate stimula sistemul imunitar și poate agrava unele condiții;interacțiuni cu diureticele: urzica poate avea efecte diuretice suplimentare;diabet: persoanele cu diabet ar trebui să monitorizeze cu atenție nivelul de zahăr în sânge, deoarece urzica poate influența acest parametru.
Urzica și ceaiul de urzică oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și diuretice. Cu toate acestea, este esențial să fiţi conștient de contraindicații și să consultaţi un profesionist în domeniul sănătății înainte de a încorpora aceste elemente în rutina alimentară, în special dacă există anumite condiții de sănătate preexistente sau un tratament medicamentos. Alegerea cantităților potrivite și atenția la reacțiile individuale pot contribui la beneficiile acestei plante în cadrul unui stil de viață sănătos, susțin specialiștii.