O sticlă standard de vin conține 750 de mililitri de lichid. Majoritatea celor care deschid o sticlă acasă cred că vor obține cam patru pahare de vin, în timp ce personalul restaurantelor tind să vadă cinci. Evident, calculul este simplu: dacă băutura este măsurată în pahare, vro încasa mai mult dacă o sticlă „are” cinci pahare, nu patru.
Legislația europeană este de partea celor 5 pahare, stabilind că o porție standard de vin este considerată a fi 150 de mililitri, pentru un vin standard, cu 12% alcool.
Pe de altă parte, nu trebuie neglijat faptul că forma și dimensiunea paharelor de vin poate influența percepția asupra cantității de lichid.
De exemplu, o porție de 150 ml va părea rezonabilă într-un pahar universal de vin de 500 ml, dar într-un pahar tip Burgundy, cu o cupă mare, rotundă, de 960 ml poate părea doar ”câteva guri” pe fundul paharului, scrie foodandwine.com.