Această reţetă, considerată o adevărată delicatesă în Mănăstirea Prislop, reflectă viaţa modestă şi regimul alimentar specific duhovnicului român, scrie BZB.Ingrediente:- 8 felii de pâine;- 5 linguriţe de ulei de măsline;- 3 cartofi albi, mari;-3 căţei de usturoi;- 2 cepe;- 2 ramuri de rozmarin;- 1 litru de supă de legume;- sare, după gust.Cum se prepară Spălaţi bine cartofii şi curăţaţi-i de coajă. Tăiaţi-i în cuburi potrivite. Tocaţi ceapa fin şi zdrobiţi căţeii de usturoi. Puneţi cartofii la fiert în apă cu puţină sare, timp de aproximativ 10 minute. Asiguraţi-vă că devin uşor moi.
Încingeţi uleiul de măsline într-o oală şi căliţi ceapa până devine aurie. Adăugaţi usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin. Scurgeţi bine cartofii şi adăugaţi-i în oală, amestecându-i cu ceapa şi usturoiul. Turnaţi supa de legume caldă şi lăsaţi la fiert la foc mic timp de aproximativ 20 de minute.
Pregătirea pâinii prăjite cu usturoi. Tăiaţi pâinea şi ungeţi fiecare felie cu ulei de măsline. Frecaţi cu usturoi şi rozmarin, apoi coaceţi-le la cuptor timp de 10 minute, până devin crocante.
Puneţi supa într-un blender şi paseazăţi până obţineţi o pastă omogenă. Serviţi supa fierbinte, alături de felii de pâine prăjită cu usturoi.