De 27 de ani, un grup de 11 muzicieni din Orchestra de Legume din Viena își desfășoară activitatea folosind… alimente. Acești artiști neobișnuiți se pregătesc pentru spectacolele lor prin scobirea morcovilor și țelinei, decojirea cepei și tăierea vinetelor, iar pe scenă își aranjează o varietate de produse proaspete pentru a genera sunetele unice ale orchestrei.
Nimeni din trupă nu își amintește cine a venit cu această idee inovatoare în februarie 1998. „Totul a început ca o glumă,” a spus Matthias Meinharter, membru fondator, pentru BBC în 2019. El a declarat că patru membri fondatori fuseseră invitați să participe la un festival de artă în Viena: „Ne gândeam ce am putea face și ne-am întrebat: Care este cel mai greu lucru pe care să-l folosești pentru a face muzică? La momentul respectiv făceam supă împreună și o idee a dus la alta.”
Fructe si legume de martie: Ce să consumi la începutul primăverii
Până în prezent, Orchestra de Legume din Viena a realizat 344 de concerte, devenind astfel deținătorii oficiali ai recordului pentru cele mai multe spectacole susținute de o orchestră care utilizează legume.
„Credem că putem produce sunete care nu pot fi realizate ușor de alte instrumente. Se poate auzi diferența. Uneori sună ca niște animale, alteori scot niște sunete abstracte. Sunetul ascuns al legumelor este adus la suprafață și devine evident în timpul spectacolului”, au declarat ei, conform Cărții Recordurilor Guinness.
Grupul, care își definește stilul muzical ca fiind unul „legumicol”, subliniază că dincolo de distracția oferită de piesele lor, scopul principal este să demonstreze că muzica poate fi creată din orice, chiar și din produse alimentare din supermarketuri.
Printre instrumentele folosite se numără flautul realizat din morcov, toba din dovleac și chiar un violoncel din praz. Artiștii achiziționează legumele proaspete în ziua în care au loc spectacolele, iar publicul poate observa în timp real cum sunetele instrumentelor evoluează, pe măsură ce acestea se degradează și se usucă sub lumina reflectoarelor.