Cât de sănătoasă este carnea roșie
Studiile științifice despre carnea roșie și impactul ei asupra sănătății sunt adesea contradictorii. Cercetările se bazează pe metode diferite, iar rezultatele nu sunt întotdeauna clare. De exemplu, un studiu amplu realizat de cercetătorii americani, care a analizat peste 180 de cercetări pe această temă, a evidențiat gradul de risc real asociat cu consumul de carne roșie și cancer.
Rezultatele au fost exprimate sub formă de note de la 1 la 5, în funcție de gradul de asociere între consumul de carne roșie și riscurile pentru sănătate. Astfel, pentru fumatul și cancerul de plămâni, s-a acordat nota maximă (5 stele), ceea ce indică un grad ridicat de cauzalitate. În schimb, afirmația că „consumul de carne roșie poate duce la apariția unui cancer” a obținut doar 2 stele, iar „consumul de carne roșie duce la boli cardiovasculare” a primit doar o stea, semnificând un risc scăzut, potrivit Dr. Mihaelei Bilic, scriu cei de la Adevărul.
Carnea roșie vs. carnea procesată
Mihaela Bilic face o distincție importantă între carnea roșie și carnea procesată, cum ar fi mezelurile. Ea subliniază că stilul de viață și obiceiurile alimentare, nu doar consumul de carne, joacă un rol important în sănătatea generală. Consumarea de proteine vegetale, cereale integrale și acizi grași polinesaturați, dar și evitarea excesului de sare și zahăr sunt factori esențiali.
„Eliminarea cărnii din dietă nu garantează automat o alimentație sănătoasă. Esențial este să ne concentrăm pe diversitate și simplitate: mai puține produse procesate, mai multe legume, fibre și alimente fermentate. În plus, carnea roșie ar trebui consumată moderat, iar peștele ar trebui să fie o sursă mai frecventă de proteine”, adaugă Dr. Bilic.
Cel mai sănătos SNACK. Poți mânca pe nesăturate, este de post și NU ÎNGRAȘĂ, deși conferă sațietate. Recomandarea nutriționiatului Mihaela BilicTrebuie consumata cu moderatie
Un alt punct important subliniat de Dr. Bilic este asocierea cărnii cu cereale și vegetale. Carnea nu conține fibre și carbohidrați, esențiali pentru sănătatea microbiotei intestinale, motiv pentru care trebuie consumată alături de legume și cereale integrale pentru a asigura un echilibru optim al florei intestinale.
În ceea ce privește riscul de cancer, cercetările au arătat că acesta crește cu doar 17% în cazul consumului de carne roșie, comparativ cu o creștere de 1000% în cazul fumatului. Institutul pentru Cercetări asupra Cancerului recomandă un consum de maximum 500 de grame de carne roșie pe săptămână și nu mai mult de 50 de grame de mezeluri pe zi.
Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui obicei tot mai frecvent în rândul populației: consumul excesiv de carne roșie. Acesta este adesea asociat cu obezitatea, diabetul, tabagismul și alcoolul. „Soluția nu este să devenim vegetarieni peste noapte, ci să avem un stil de viață sănătos, cu un consum moderat de carne roșie”, concluzionează nutriționista, conform sursei precizate.