Cum a reușit un șofer, care nu a acordat prioritate pietonilor, să scape de amendă și să-și recapete permisul

Cum a reușit un șofer, care nu a acordat prioritate pietonilor, să scape de amendă și să-și recapete permisul

Evenimentul s-a întâmplat în sensul giratoriu din Calea Aradului, din Oradea, în dreptul Hanului Piraților. Mașina condusă de reclamant venea din direcția aeroportului, iar la intrarea în intersecție s-a încadrat pe banda a treia, aflată spre linia de tramvai. Bărbatul a povestit că a oprit la „zebră” pentru a lăsa să treacă pietonii care veneau din partea stângă, după care a plecat ușor pe loc.

Acela a fost momentul în care conducătorul auto nu a acordat prioritate unor persoane care începuseră să traverseze strada din partea dreaptă, spun polițiștii care au filmat scena cu un aparat radar montat pe o autospecială. Drept urmare, celui aflat la volan i-a fost reținut permisul pe o perioadă de 60 de zile.

Nemulțumit, bărbatul s-a adresat instanței și a explicat că „nu a existat nici o secundă nici intenția și nici fapta pentru care a fost penalizat, de neacordare de prioritate”. El a susținut că, din cauza faptului că avea alte mașini în partea dreaptă, este posibil să nu fi observat prezența altor pietoni care voiau să traverseze, dar a precizat că nu a încălcat legea, pentru că manevra sa nu i-a afectat pe cei aflați pe trecere.

Conducătorul auto a invocat articolul 6 din OUG 195/2002 – Codul Rutier, potrivit căruia acordarea priorității se referă la ”obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească”.

Analizând înregistrarea făcută de polițiști, judecătorul de caz a observat că, „deși grupul de pietoni era angajat în traversare, între acesta și petent era o distanță suficient de mare – circa 6-7 metri, grupul de pietoni nefiind nevoit să își modifice brusc viteza de deplasare sau să oprească”. Drept urmare, instanța a stabilit că bărbatul aflat la volan nu a încălcat legea, astfel că a anulat procesul-verbal de constatare a contravenției.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

SURSA

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *