Potrivit specialiștilor, poftele reflectă pur și simplu dorința de ceva plin de satisfacții. Studiile arată că anumite alimente activează sistemul de recompensă al creierului, creând sentimente plăcute care ne influențează obiceiurile alimentare și ne fac să avem poftă regulată de ele.Peste 90% dintre oameni se confruntă cu pofte de mâncare la un moment dat în viața lor. Pofta de mâncare este o dorință puternică și persistentă pentru mâncare, dar nu este întotdeauna pentru ceva gustos. De asemenea, poate rezulta din restricții alimentare autoimpuse, plictiseală sau deficiențe nutriționale.Poftele tale ar putea indica ceva care se întâmplă în corpul tău, așadar iată câteva semnale de care trebuie să ții cont:
1. Pofta de produse lactate
Pofta de produse lactate precum brânza ar putea semnala deficiența de calciu. De asemenea, pofta de brânză poate fi un indiciu al deficienței de acizi grași (cel mai probabil omega-3), care se poate manifesta prin piele uscată sau solzoasă, mici noduri pe spatele brațelor, ochi uscați și ceară excesivă în urechi.În plus, 18 dintre cele 22 de minerale esențiale, inclusiv calciul, fosforul și vitamina D, toate fiind deosebit de importante pentru schelet, se găsesc în lapte. Această poftă înseamnă că s-ar putea să-ți lipsească acești nutrienți în dieta și în corpul tău.
2. Pofta de alimente sărate
Poftele alimentare pentru sare sunt un indiciu al insuficienței suprarenale. Răspunsul tău la stres, inclusiv furia, este controlat de glandele suprarenale.
Gustările sărate sunt adesea și crocante, ceea ce permite maxilarului să elibereze fizic tensiunea. Mai mult, semnalează deshidratarea. Organismul este privat de potasiu sau magneziu și sodiu, care sunt electroliți importanți pentru hidratare, volumul sanguin și funcționarea nervilor și mușchilor tăi.
3. Pofta de alimente dulci
Un dezechilibru al nivelului de glucoză din sânge este adesea cauza poftei de zahăr. Este posibil să ai poftă de orice dulce pentru a-ți crește nivelul de zahăr din sânge dacă acesta este scăzut.
În plus, pofta de ciocolată semnalează deficiența de magneziu. De asemenea, conține feniletilamină (PEA), o substanță chimică legată de sentimentele de dragoste. Ciocolata neagră stimulează serotonina și dopamina, îmbunătățind starea de spirit.
4. Pofta de gheață
Pagofagia este o poftă puternică, persistentă de a mesteca gheață și este o afecțiune în care oamenii mănâncă produse nenutriționale. Ocazional mestecatul gheții este normal, dar dacă nevoia este intensă și frecventă, poate indica pagofagie care este asociată cu deficiența de fier. O dorință puternică de a mesteca gheață a fost raportată de 16% dintre persoanele cu anemie cu deficit de fier.
5. Pofta de carbohidrați
Poate semnala că mănânci prea puțin. Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, oferind combustibil rapid, în special pentru creier. Restricționarea carbohidraților poate duce la oboseală, pofte și concentrare redusă.Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, se digeră rapid și cresc nivelul de energie. Restricția severă a carbohidraților duce adesea la pofte intense și la mâncare excesivă. În plus, scăderea serotoninei, hormonul fericirii, care se caracterizează printr-o scădere a dispoziției și a concentrării, este legată de pofta de carbohidrați.
De asemenea, conține magneziu și teobromină, care ajută la reducerea stresului și relaxează mușchii.
Citește continuarea pe Eva.ro