Planul Europei de a renunța la armele americane îl pune pe jar pe Trump. Ministrul de Externe, trimis pentru a revitaliza vânzările

Planul Europei de a renunța la armele americane îl pune pe jar pe Trump. Ministrul de Externe, trimis pentru a revitaliza vânzările

Administrația Trump a solicitat statelor membre NATO din Europa să își majoreze semnificativ cheltuielile pentru apărare, având în vedere că SUA își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către zona Indo-Pacificului, ceea ce duce la o neglijare indirectă a intereselor europene. Oficialii europeni, atât în discuții publice, cât și în cele private, recunosc că Europa trebuie să își asigure o apărare mai robustă, având din ce în ce mai multe rezerve cu privire la cât de fiabile sunt SUA, care, în trecut, au furnizat majoritatea capacităților militare costisitoare ale continentului.

Inițiativele europene de creștere a cheltuielilor pentru apărare, în conformitate cu cerințele Statelor Unite, au avut ca scop sprijinirea industriei europene, pregătind astfel terenul pentru un complex militar-industrial european mai puternic. Totuși, rămâne incert cât de mult se va distanța Europa de industria de apărare americană și impactul pe care atitudinea administrației Trump îl va avea asupra gigantilor apărării din SUA.

Oficialii americani i-au informat deja pe aliații europeni că doresc ca țările europene să continue să achiziționeze armament american, scrie Reuters, citând 5 surse anonime.

Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru agenția de știri că Rubio va discuta și poziția americană privind comenzile de arme europene de la companii americane în cadrul vizitei sale la Bruxelles. „Este un subiect pe care secretarul l-a ridicat și pe care îl va ridica în continuare”, a spus oficialul sub anonimat.

”Sunt supărați din cauza planului ReArm și a faptului că SUA sunt excluse”, a declarat o sursă europeană de rang înalt pentru Reuters.

Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat planul ReArm Europe, destinat să faciliteze investirea în apărare de către statele membre ale UE. Conform Comisiei, această propunere complexă va genera peste 860 de miliarde de dolari pentru investiții militare și va permite statelor să acceseze aproximativ 160 de miliarde de dolari în împrumuturi susținute de UE, având ca scop  „creșterea capacităților lor de apărare prin achiziții comune”.

Efectele apocalipsei taxelor lui Trump: Bursele internaționale scad. Prețul aurului atinge un nou record

UE a spus că majorările în cheltuielile de apărare vor prioritiza producția europeană, generând „beneficii economice” pentru statele membre. Conform planului, țările europene vor găzdui „fabricați și linii de producție noi, esențiale pentru crearea de locuri de muncă în Europa”. Eforturile de înarmare se vor concentra pe rachete de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și sistemele pentru lansarea acestora, precum și pe drone și războiul împotriva dronelor, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un oficial european a declarat pentru Newsweek că există o oarecare reticență de a renunța complet la achiziționarea de arme americane, dar există o dorință clară de a cumpăra alternative europene ori de câte ori este posibil, tratând achizițiile „caz cu caz”.

Acesta a subliniat proiecte europene, precum dezvoltarea sistemului de apărare aeriană IRIS-T, care a avut performanțe „foarte convingătoare” în Ucraina. Aceasta ar putea fi o alternativă viabilă la cerutul și căutatul sistem Patriot de apărare antiaeriană din SUA, a sugerat oficialul.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut apel pentru ca statele europene să opteze pentru achiziții continentale. „Intenția mea este să conving statele europene care s-au obișnuit să cumpere american să aleagă soluțiile europene”, a declarat Macron pentru presa franceză în martie.

Reacția premierului Ciolacu în fața apocalipsei taxelor stârnită de Trump. Cum vor fi protejate companiile românești

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *