„Pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere din cauza acestor decizii. Deciziile afectează și relațiile comerciale directe dintre România și SUA. Dar noi suntem și furnizori de componente auto pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană. În cursul zilei de astăzi am luat deja legătura cu două asociații extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia și cu ACAROM – asociația de profil pentru producătorii auto. Săptămâna viitoare, luni sau marți, vom discuta punctual măsurile pe care le va propune Guvernul, astfel încât să reducem la minimum impactul asupra companiilor românești ale acestor tarife”, a declarat Tanczos Barna, după ședința de Guvern de joi.
De asemenea, ministrul de Finanțe a menționat că la nivelul Uniunii Europene se desfășoară o analiză similară, iar ministrul Economiei, Bogdan Ivan, va participa la întâlniri luni și marți cu omologii săi din UE, pentru a elabora un răspuns adecvat în sprijinul industriilor europene. Schemele de ajutor de stat vor fi discutate cu sectorul industrial, iar negocierile vor începe săptămâna viitoare.
„Vom căuta soluția care să răspundă cel mai bine nevoilor, din partea industriilor de profil așteptăm propuneri. Nu vrem să impunem scheme de ajutor de stat care după aceea să nu fie eficiente și să nu fie utilizate exact cum dorește industri auto”, a precizat Tanczos Barna.
Ministrul Finanţelor: ”România nu are nevoie de nicio taxă nouă sau impozit nou în acest an”
Ministrul susține că industria auto contribuie în mod semnificativ la încasările la bugetul de stat și că primele luni ale anului arată o situație pozitivă.
„Aceste plăți din partea companiilor sunt monitorizate de echipa mea la minister. Primele luni ale anului nu dau încă motive de îngrijorare, industria merge chiar mai bine un pic decât în 2024, în funcție de anumite diferențe în plus sau în minus la anumite categorii de impozite plătite, dar per ansamblu încasările sunt acceptabile, sunt în creștere față de 2024”, a declarat Barna.
Ministrul Finanțelor a precizat însă că impunerea taxelor vamale poate să reașeze nu doar în industria auto, dar pe ansamblu relațiile comerciale cu Statele Unite, și nu doar relațiile UE, ci per ansamblu.
„Putem ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare și producție autohtonă și consum autohton. Dacă exporturile sunt îngreunate, trebuie să ne reorientăm și să avem cât mai multe produse – per ansamblul economiei – consumate în Uniunea Europeană sau într-o țară membră a Uniunii Europene”, a mai precizat oficialul român.