Alegeri prezidențiale 2025. BEC spune că peste jumătate din publicitatea electorală încalcă legea

Alegeri prezidențiale 2025. BEC spune că peste jumătate din publicitatea electorală încalcă legea

Biroul Electoral Central (BEC) a început să analizeze mesajele de publicitate politică apărute în mediul online, stabilind concluzii pentru 69 de asemenea mesaje.Dintre cele 69 de materiale analizate, 39 încalcă legea, a stabilit BEC.”În ședința din data de 4 aprilie 2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că 39 dintre acestea încalcă prevederile legale în vigoare și trebuie înlăturate”, a anunțat BEC într-un comunicat de presă transmis la data de 5 aprilie.

Textul integral al deciziilor de sancționare va fi prezentat pe pagina de internet a BEC.Biroul Electoral Central a transmis o serie de precizări despre ce înseamnă un material publicitar politic şi despre ce informaţii trebuie să conţină.

Astfel, Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 indică informaţiile pe care trebuie să le conţină materialele publicitare politice distribuite de actorii politici.

„Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio şi de televiziune, precum şi al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conţină următoarele informaţii:- o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;- candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice;- o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;- o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006.De asemenea, trebuie să fie precizat codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la AEP, conform Art. 34 alin. (13) din Legea nr. 334/2006.Legea nr. 334/2006 este legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *