O întrebare frecventă printre șoferii spanioli este distincția legală dintre utilizarea telefonului mobil și interacțiunea cu radioul sau ecranul tactil al mașinii în timpul condusului. Aceasta a primit un răspuns clar recent din partea unui agent din cadrul Grupului de Trafic al Gărzii Civile (Benemérita). Această intervenție vine pe fondul înăspririi sancțiunilor de către Direcția Generală de Trafic (DGT) din Spania, care consideră utilizarea telefonului mobil la volan drept una dintre cele mai frecvente și grave abateri, aplicând o penalizare drastică de șase puncte de pe permisul de conducere, începând cu modificarea Legii Rutiere din 2021.
Pe măsură ce DGT intensifică pedepsele pentru folosirea telefoanelor mobile, noile autovehicule sunt adesea dotate cu ecrane tactile mari, care controlează diverse funcții, de la climatizare la sistemul audio. Această discrepanță a generat confuzie și întrebări legitime din partea șoferilor, care se întreabă de ce o acțiune este considerată ilegală, iar alta nu.
José Carlos Conde, un agent experimentat din cadrul Grupului de Trafic al Gărzii Civile, a discutat această problemă într-un interviu cu expertul judiciar Román Álvarez, publicat pe platforma TikTok (@romanalvarez.perito). Agentul a recunoscut inițial caracterul „incongruent” al situației, subliniind că distragerea atenției cauzată de interacțiunea cu ecranele tactile mari ale vehiculelor moderne poate fi similară cu cea provocată de utilizarea telefonului mobil. Cu toate acestea, Conde a oferit o perspectivă bazată pe experiența practică a forțelor de ordine.
”Experiența ne-a spus că telefonul mobil distrage mai mult atenția decât schimbarea radioului sau creșterea temperaturii aerului condiționat”, a explicat agentul.
Cod Rutier 2025. Reguli de care probabil nu ai auzit niciodată!
În esență, DGT (Direcția Generală a Traficului) recunoaște existența riscurilor de distragere a atenției asociate cu ecranele tactile, însă consideră că utilizarea telefoanelor mobile reprezintă un pericol mai semnificativ, scrie Știri Diaspora. Conde a subliniat, de asemenea, dificultățile practice în monitorizarea și sancționarea interacțiunii cu ecranele tactile, în contrast cu utilizarea evidentă a telefoanelor mobile.
În ceea ce privește reglementările pentru ecranele tactile, programul european de evaluare a siguranței autovehiculelor noi (Euro NCAP) nu interzice utilizarea acestora, dar pentru a obține ratingul maxim de siguranță (cinci stele), Euro NCAP cere producătorilor să integreze butoane fizice în apropierea ecranelor tactile. De asemenea, se preconizează că noile reglementări Euro NCAP vor penaliza vehiculele dotate cu ecrane tactile mari, care nu dispun de comenzi fizice esențiale, considerându-le o potențială sursă de distragere a atenției pentru șoferi și un factor de risc în producerea accidentelor. Cu toate acestea, Euro NCAP nu are autoritate guvernamentală în Uniunea Europeană, astfel că nu poate impune restricții legale privind utilizarea acestor ecrane.