Spaţiul care trebuie amenajat obligatoriu în fiecare bloc, altfel locatarii pot plăti amenzi de până la 5.000 de lei

Spaţiul care trebuie amenajat obligatoriu în fiecare bloc, altfel locatarii pot plăti amenzi de până la 5.000 de lei

Lipsa unui adăpost de protecție civilă în blocuri poate atrage sancțiuni severe. Aceasta este o nouă reglementare pe care asociațiile de proprietari sunt obligate să o respecte începând cu acest an. Conform legislației, fiecare bloc trebuie să dispună de un astfel de spațiu. Totuși, majoritatea blocurilor nu au un adăpost funcțional, iar cele existente sunt adesea utilizate în alte scopuri sau nu sunt în stare de operare. Din această cauză, amenzile au început să fie aplicate încă de anul trecut, iar în prezent se așteaptă intensificarea verificărilor.

Legea stipulează că, în absența unui adăpost de protecție civilă, amenda va fi impusă proprietarului, asociației de proprietari sau administratorului, acestea având responsabilitatea de a asigura existența unui adăpost civil operativ. Nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi care variază în funcție de gravitatea situației, ajungând până la 5.000 de lei.

Bucureștenii au început să primească somații. Ștergi pe banii tăi graffiti, chiar dacă sunt desenate de alții, sau plătești o amendă usturătoare

De asemenea, este important de subliniat că, în situații extreme, autoritățile locale sau Inspectoratele pentru Situații de Urgență pot lua măsuri suplimentare pentru a se asigura că legislația privind protecția civilă este respectată. În anul 2024, s-au aplicat sancțiuni de peste 380.000 de lei pentru nereguli constatate, iar controalele sunt în desfășurare.

Ce reprezintă un adăpost de protecție civilă?

Adesea, se confundă adăpostul de protecție civilă cu un buncăr sau un adăpost antiatomic. Totuși, un buncăr antiatomic este mult mai complex în ceea ce privește echipamentele și dotările decât un adăpost destinat protecției civile.

Adăposturile destinate protecției civile sunt mai ușor de conceput, construit și întreținut decât buncărele antiatomice. Unul dintre principalele sale avantaje este posibilitatea de a fi utilizat în perioade de pace, fiind dotat cu compartimente simple care permit utilizarea și stocarea pe pereții exteriori, fără a compromite funcționalitatea acestuia în timpul conflictelor sau al situațiilor de urgență.

Rolul unui adăpost de protecție civilă este de a asigura apărarea locală împotriva atacurilor aeriene, în cazul unor bombardamente directe asupra clădirii în care este amplasat, sau pentru a oferi protecție în fața exploziilor din vecinătate.

Ambele tipuri de adăposturi, atât cele de protecție civilă, cât și cele antiatomice, sunt utile în timpul războiului și în timpul altor situații de urgență.

Raed Arafat: „Chiar dacă probabilitatea de război în România e mică, este obligatoriu să avem adăposturi”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *