„Nici bine nu am postat acești cozonaci că au și apărut jignirile. Sa nu cumva în online să ai ideile tale că imediat sar pe tine . Mi se pare urât să nu susținem și alte idei, mai este vorba si de gust, noi arome, noi mirosuri. Nu înteleg de ce trebuie jignire, am luat o rețetă simplă de cozonac și am facut cum am vrut eu, nu v-am obligat sa mâncați din el”, spune Ella Cooking, autoarea ineditului preparat.
„Draga Ella, nu sunt răutăcioasă dar chiar nu-mi place culoarea aceasta la cozonac. Poate pentru alte preparate aș folosi-o dar pentru mine cozonacul trebuie să aibă culoarea gălbuie de la gălbenușuri de ouă de la țară. E doar părerea și gustul meu, sper să nu te deranjeze, să ai spor la toate”, a scris o persoană.
„Vă urmăresc, vă apreciez, dar cu culoarea cozonacului, ați dat în bară. E părerea mea”, a scris o gospodină.
Cum se prepară cozonacul roz
Gospodina inventivă a postat pe blogul personal rețeta pentru cozonacul care îi va lăsa pe toți cu gura căscată.
Ingredientele necesare sunt: 50 g maia, 200 g făină, 200 ml apă, 1 kg făină (adăugați 200 g de făină pentru pregătire), 200 ml lapte călduț, 100 g unt, 400 g piure de zmeură, coajă de lămâie și portocală, un strop de sare, vanilie, cinci gălbenușuri de ou, 150 g zahăr (sau 200 g zahăr, în funcție de preferințe). Pentru piureul de zmeură: 500 g zmeură, 100 g zahăr și 100 ml apă. Pentru umplutură: 100 g migdale coapte, 5 linguri pastă de fistic și extra rahatul de ciocolată.
În ceea ce privește prepararea cozonacului roz, Ella Cooking ne recomandă următorii pași:
Pasul 1 – Se amestecă 50 g de maia cu 200 g de făină și 200 ml de apă. Se lasă să dospească timp de aproximativ 12 ore.
Pasul 2 – Într-un bol mare, se combină 1 kg de făină, 200 ml de lapte călduț, 100 g de unt topit, 400 g de piure de zmeură, coaja de lămâie și portocală, un vârf de sare, vanilia, 5 gălbenușuri de ou și 150 g de zahăr.
Pasul 3 – Se adaugă maiaua dospită stoarsă și se frământă aluatul până devine omogen și elastic, apoi se lasă să dospească într-un loc călduros pentru aproximativ 1 oră.
Pasul 4 – Piureul de zmeură: se fierbe 500 g de zmeură cu 100 g de zahăr și 100 ml de apă până se formează un sos gros.
Pasul 5 – După ce aluatul a crescut, se întinde pe o suprafață presărată cu făină, se adaugă piureul de zmeură și umplutura de migdale și pastă de fistic.
Pasul 6 – Se rulează aluatul și se plasează în forma de cozonac pregătită, lăsându-l să dospească încă 30 de minute.
Pasul 7 – Se coace în cuptor preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 45-50 de minute, până devine auriu.
Vedetele se pregătesc de Paște. Cât costă cozonacii gătiți de Gabriela Cristea și Laura Cosoi