Cât te mai costă să îți serbezi ziua de naștere în oraș în 2025. Restaurantele au ajuns să ceară și taxă de tort

Cât te mai costă să îți serbezi ziua de naștere în oraș în 2025. Restaurantele au ajuns să ceară și taxă de tort

După o perioadă extrem de dificilă cauzată de pandemie, sectorul HoReCa din Bucureşti se străduieşte să recupereze pierderile prin diverse taxe aplicate clienţilor. O nouă practică în restaurantele din marile oraşe transformă simpla rezervare într-un angajament contractual, cu condiţii precum taxa de rezervare, precomandă obligatorie, consum minim garantat şi, în plus, taxa suplimentară pentru aducerea tortului din afară, chiar dacă restaurantul nu are acest produs în meniu.

Un exemplu elocvent este oferit de un restaurant situat în Cartierul Armenesc. „Nu avem tort în meniu, dar vă putem oferi cheesecake. Altfel, dacă aduceţi tortul din afară, trebuie să aveţi certificat de conformitate şi să achitaţi o taxă de 450 de lei”, spune un reprezentant al restaurantului, în timp ce o potenţială clientă caută să rezolve detaliile pentru o sărbătoare. Motivaţia? „Aşa se practică.” Aceasta înseamnă că servirea, tăierea, vesela, curăţenia, păstrarea tortului la frigider şi consumul de energie sunt toate incluse în nota finală, dar cu o „amendă” suplimentară pentru că restaurantul nu are tort, scrie ZF.

Controale masive ANPC în Capitală: 11 unități închise temporar și amenzi de peste 400.000 de lei

Interesant este că taxa pentru tortul adus din afară poate depăşi preţul acestuia. De exemplu, un kilogram de tort costă, în medie, între 100 şi 200 de lei, în funcţie de cofetărie. În plus, restaurantele impun o taxă de rezervare de 500 de lei, care este rambursabilă doar dacă clientul se prezintă. Dacă nu, banii rămân la dispoziţia patronului, care justifică această practică prin experienţe anterioare cu rezervări anulate pe ultima sută de metri.

Astfel, pentru a sărbători o zi de naştere într-un restaurant cu preţuri medii, costul minim pentru un invitat ajunge la 150 de lei. În zonele de nord ale Capitalei, unde restaurantele de lux oferă servicii premium, preţul pentru un invitat poate începe de la 150 de euro.

Într-o piaţă unde ospitalitatea ar trebui să fie prioritară, aceste practici riscă să transforme o aniversare într-o negociere comercială. 

Șocant: un restaurant servea clienților porumbei culeși de pe stradă în loc de rață. Autoritățile au descoperit un adevărat focar de pericol alimentar

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *