Ciorbă rădăuțeană de pui, varianta dietetică de primăvară. Cu ce se înlocuiește smântăna?

Ciorbă rădăuțeană de pui, varianta dietetică de primăvară. Cu ce se înlocuiește smântăna?

Povestea din spatele acestui gust de neuitat

Ciorba rădăuțeană a apărut în anii ’70, în orașul Rădăuți, din dorința de a oferi o alternativă mai „prietenoasă” la tradiționala ciorbă de burtă. Inițiatoarea rețetei  a dorit să creeze un preparat la fel de gustos, dar mai ușor de acceptat de către cei care nu erau mari fani ai burții de vită. Așa a înlocuit ingredientul principal cu piept de pui sau curcan, păstrând însă elementele de bază: smântâna, ouăle și usturoiul. Astfel, s-a născut un nou clasic al bucătăriei românești.

Ce o face atât de specială?

Ciorba rădăuțeană impresionează prin echilibrul perfect dintre aciditate, onctuozitate și aromă. Carnea fragedă de pasăre este completată de legume fierte exact cât trebuie – morcov, țelină, păstârnac și ceapă –, iar totul este legat de un amestec catifelat din gălbenușuri și smântână. Gustul este desăvârșit de câțiva căței de usturoi zdrobiți, care îi oferă o ușoară notă picantă, dar nu copleșitoare.

Rețetă clasică de ciorbă rădăuțeană

Ingrediente (6-8 porții)

1 piept de pui mare (sau 500-600 g piept de curcan)2 morcovi1 păstârnac1/2 rădăcină de țelină1 ceapă mare3 gălbenușuri de ou300 ml smântână grasă (pentru gătit, 25-30%)4-5 căței de usturoiSare, piper, oțet sau zeamă de lămâie – după gustPătrunjel verde – pentru servire

Citește continuarea aici.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *