Știi cum e, ajungi într-un punct în carieră în care ai tot ce-ți trebuie pe hârtie: experiență, pregătire, un CV care pare că se rupe la fiecare aplicare.
Dar, când te aștepți mai puțin, ajungi să te întrebi „dar ce nu am făcut bine?”, pentru că… surpriză! Stai toată ziua pe siteuri de joburi și nu te sună nimeni înapoi. Te-ai gândit vreodată că ar putea fi vorba de soft skills? Adică, acele abilități care nu se scriu pe hârtie, dar care pot face diferența între a obține sau nu jobul visat? Eu cred că da.
Așa că, hai să discutăm un pic despre ce sunt soft skills-urile și de ce tot mai mulți angajatori se uită la ele în 2025, poate chiar mai mult decât la experiența ta.
Ce sunt, de fapt, soft skills-urile?
Soft skills sunt acele trăsături care țin de comportamentul tău și de modul în care interacționezi cu ceilalți. Da, știu, nu e ușor să spui „nu mă pot înțelege cu oamenii ăștia”, dar uneori, chiar asta face diferența. Soft skills-urile sunt lucruri pe care le înveți pe parcurs, dar care, cu siguranță, sunt esențiale.
Ce caută angajatorii în 2025, dincolo de experiență?
Am făcut un mic research pe Jooble și am observat că multe joburi din 2025 nu doar că cer experiență – adică, nu-i ca și cum îți va spune cineva „vai, ce tare ai muncit 5 ani ca vânzător!” Nu, lucrurile s-au schimbat. Angajatorii sunt din ce în ce mai atenți la cum te descurci „în afacerea ta umană”. Știi ce zic, nu? Hai să vedem câteva dintre cele mai importante soft skills pe care le caută angajatorii:
1. Flexibilitatea (sau cât de repede te adaptezi la schimbări)
Știi cât de repede merg lucrurile în 2025? Gândul că ai rezolvat ceva acum o săptămână și, hop, azi trebuie să te adaptezi la o altă abordare. Asta înseamnă că flexiblitatea este un superpoter. Dacă te trezești că totul se schimbă și nu te pierzi în detalii, ai puncte în plus.
Angajatorii vor oameni care pot să răspundă „da” provocărilor dintr-o dată și care nu se panichează când schimbările vin fără să întrebe.
La un moment dat, am lucrat într-o echipă unde schimbările de plan apăreau peste noapte și toți eram la un pas de panică. Dar, după ce m-am obișnuit să fac față cu calm și să îmi ajustez rapid prioritățile, am ajuns să mă simt mult mai confortabil. Flexibilitatea te face să nu te simți copleșit, chiar dacă nimic nu mai este la locul lui.
2. Comunicarea (și nu mă refer doar la vorbit)
Știu, știu, toată lumea spune că trebuie să comunici bine, dar ce înseamnă, de fapt, asta? Nu doar să vorbești – nu te înșela, comunicarea este și despre a ști când să asculți.Dacă tu îți spui părerea și pleci fără să știi ce a zis celălalt, cred că ai înțeles greșit. Angajatorii vor oameni care pot să își exprime clar punctele de vedere, dar care sunt și buni ascultători. E mult mai mult decât a deschide gura și a spune „uite ce știu eu”.
Te-am prins? Am pățit și eu să vorbesc despre ceva care nu interesa pe nimeni și să mă prind că nimeni nu mă asculta. Așa că am învățat rapid că a comunica bine înseamnă și a ști să spui ce trebuie la momentul potrivit.
3. Lucrul în echipă (sau cum să nu îți bagi capul în nisip)
Fiecare dintre noi își dorește un job în care să poată să își facă treaba bine, dar adevărul e că, dacă te uiți atent la orice fișă a postului din lista de locuri de muncă la companii pe https://ro.jooble.org/company, vei vedea că aproape niciun job nu este „singuratic”. Trebuie să colaborezi. Ce înseamnă asta, concret? Înseamnă să îți pui ego-ul deoparte și să înveți să lucrezi cu alți oameni, chiar dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă.
Uneori, să fii lider înseamnă să îți susții echipa, iar alteori să înveți să cedezi și să împărtășești responsabilitățile.