Taxa de adăpost: proprietarii de case și apartamente trebuie să scoată alți bani din buzunar. Ce este și când se aplică

Taxa de adăpost: proprietarii de case și apartamente trebuie să scoată alți bani din buzunar. Ce este și când se aplică

Valoarea taxei de „protecție civilă”, pe care autoritățile din Brașov vor să o implementeze, ar urmă să să fie de 2% din impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice şi de 0,5% din valoarea impozitului pe clădiri stabilit pentru persoanele juridice.

„Această taxă specială ar urma să fie achitată de toţi proprietarii de imobile. Sumele încasate ar urma să fie folosite exclusiv pentru lucrările la adăposturile civile. Taxa specială va fi menţionată separat pe chitanţele primite de contribuabili. Această contribuie a fost propusă în etapa de dezbatere a proiectului de hotărâre de Consiliu Local Braşov privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2026”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, pentru bzb.ro.

Municipiul Brașov a început să inventarieze și să reabiliteze adăposturile civile în 2022, după invazia Ucrainei de către armata rusă. Dacă în 2023 au fost reabilitate trei astfel de adăposturi civile, bugetul pe 2025 nu alocă niciun leu pentru proiect.

Autoritățile locale estimează că ar putea strânge 1,2 – 1,3 milioane de lei pe an din taxa de adăpost pe care ar urma să o plătească toți proprietarii brașoveni.

Un audit al Curții de Conturi a arătat în 2023 că municipiul Brașov are 151 de adăposturi de protecție civilă, care ar putea asigura doar 6,64% din populația orașului, notează sursa citată.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *