”Mi-ar fi făcut mare plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la Forumul Educaţiei Financiare – un eveniment important, pe care îl susţin şi ale cărui obiective le consider esenţiale. Evenimentul, ajuns la a treia ediţie, marchează trei repere relevante: Ziua Educaţiei Financiare, aniversarea celor 145 de ani de existenţă ai Băncii Naţionale a României şi un an de la lansarea unei etape strategice pentru dezvoltarea educaţiei financiare în România”, a spus preşedintele interimar în mesaj.
Ilie Bolojan a precizat că educaţia financiară este o componentă esenţială într-o societate modernă şi funcţională, într-un context economic tot mai complex, în care oamenii trebuie să ia decizii financiare importante de la vârste tot mai fragede, şi este esenţial să aibă cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a face alegeri informate şi responsabile.
”Banca Naţională a României a avut, în cei 145 de ani de activitate, un rol important în dezvoltarea economică a ţării, prin obiectivul său fundamental de menţinere a stabilităţii preţurilor. Apreciez implicarea sa activă în promovarea educaţiei financiare, atât prin proiecte proprii, cât şi prin colaborări instituţionale. Colaborarea cu BNR pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară 2024–2030 este un pas necesar, aliniat la recomandările OCDE. Scopul este clar: consolidarea unei culturi financiare în rândul tuturor categoriilor de vârstă, cu accent pe tineri, dar incluzând şi adulţi şi antreprenori”, a subliniat Bolojan.
Potrivit preşedintelui interimar, ”pentru ca această strategie să funcţioneze, este nevoie de colaborare între instituţii publice, mediul privat, societatea civilă şi sistemul de educaţie”. ”Doar prin cooperare putem construi o societate în care fiecare cetăţean ştie cum să-şi gestioneze banii, evită riscurile inutile şi contribuie la o economie sustenabilă. Educaţia financiară nu este un avantaj, ci o necesitate. O societate în care oamenii înţeleg cum funcţionează economia şi ce impact au deciziile financiare este mai responsabilă şi mai stabilă.