Ziua de Florii se apropie cu pași repezi, iar cu această sărbătoare, scrumbia cu mămăliguță devine fără îndoială starul bucătăriei românești. Mulți români vor alege să prepare această delicatesă acasă, în timp ce alții vor opta să o comande de la restaurant. Pentru a ne asigura că scrumbiile ies excepționale, este esențial să urmăm câteva sfaturi utile.
Deși rețeta scrumbiilor este aparent simplă, există câteva trucuri care ne pot ajuta să le îmbunătățim gustul. Gina Bradea, un vlogger culinar apreciat în România, ne oferă informații clare despre pașii necesari pentru a obține cele mai gustoase scrumbii. Conform recomandărilor sale, curățarea temeinică a peștilor este un aspect crucial.
„Dacă solzii sunt uscați și se curată greu, înseamnă că nu e foarte proaspătă, așa că este bine s-o țineți 30 minute în apă rece. În felul acesta, scrumbia se va hidrata și solzii se vor curață foarte ușor. Se face o tăietură pe burtă și se scot intestinele, apoi se scot urechile. Dacă burta este moale și se rupe, peștele este vechi și este mai bine să se arunce, să nu se consume”, explică vloggerul culinar, citată de Click.
Există o metodă eficientă care ne va ajuta să scăpăm și de oasele acestui pește delicios.
Cel mai sănătos pește: previne infarctul, recomandat în dieta diabeticilor
„Dacă vă este teamă de oase, se fac câteva tăieturi oblice, care taie oasele și nu riscați să va înecați cu ele. Oasele de la scrumbie sunt foarte fine, așa că nu vă temeți. Aceste tăieturi se fac și atunci când scrumbia se prepară în tigaie, cu sau fără ulei, pentru că se pătrunde mai repede. Dezavantajul este că scrumbia va fi mai uscată, nu suculentă”, mai spune gospodina iscusită.
Pentru ca scrumbiile să aibă un gust delicios, trebuie să le punem într-un lighean alături de cât mai multă sare, inclusiv în burtă. Ele se acoperă cu o folie și trebuie lăsate la rece vreme de 30 de minute.
„Nu se lasă mai mult de 1 oră la sare, pentru că se va usca prea tare. Acesta e timpul ideal: 20-30 de minute. Se încinge bine grătarul, să fie fierbinte, apoi se unge cu grăsime (o bucățică de slănină sau puțin ulei). Focul nu trebuie să fie iute, să rămână doar jar, să nu se ardă peștele”, mai ne spune expertul.