Consilierii Casei Albe și membrii Cabinetului au încercat să proiecteze încredere și calm pe fondul abordării lui Trump cu privire la tarifele la mărfurile importate din întreagă lume.
Deși Trump a promis un impuls economic imediat și prețuri mai mici, în timpul campaniei sale din 2024, el le cere acum răbdare întreprinderilor și consumatorilor din SUA.
Oamenii din echipa lui Trump și-au folosit cele mai recente apariții în emisiuni de știri pentru a apară decizia de reducere a tarifelor „reciproce” pentru majoritatea națiunilor, cu excepția Chinei (145%), deși și China a primit scutiri pentru anumite produse electronice. Acestea au inclus smartphone-uri, laptop-uri, hard disk-uri, monitoare cu ecran plat și cipuri semiconductoare.
Cu mult înainte de a lansa prima să campanie prezidențială în 2015, Trump a deplâns delocalizarea producției americane. Prin impunerea unor taxe mai mari asupra altor țări, el a promis că va reindustrializa Statele Unite și va elimina deficitele comerciale cu alte țări.
Săptămâna trecută, însă, secretarul pentru Comerț Howard Lutnick, intervievat la „Face the Nation” de la CBS, a invocat motive de securitate națională pentru tarife.
„Trebuie să-ți dai seama că această este o problema de securitate națională”, a spus el.
„Nu mai facem medicamente în această țară. Nu facem nave. Nu avem suficient oțel și aluminiu pentru a duce o bătălie, nu?”, a spus el.
Consilierul comercial de la Casă Albă, Peter Navarro, s-a concentrat mai mult pe tarifele care oferă pârghie economică a SUA.
Navarro a insistat că tarifele ar duce la acorduri comerciale bilaterale mai ample pentru a rezolva toate aceste probleme. Dar s-a bazat și pe o justificare separată atunci când a discutat despre China: comerțul ilicit cu droguri.
„China a ucis peste un milion de oameni cu fentanilul lor”, a spus el.
„Am auzit că sunt negocieri în desfășurare și că există o serie de oferte”, a declarat Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic al Casei Albe, pentru ABC. El a susținut că „mai mult de 50 de țări erau interesate”, deși nu a numit niciuna.
Duminică, Navarro a numit Regatul Unit, Uniunea Europeană, India, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia și Israel printre națiunile aflate în negocieri active cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, Lutnick și alți oficiali.
Greer a spus la CBS că scopul sau a fost „să obțînă oferte semnificative înainte de 90 de zile” – durata pauzei lui Trump – „și cred că vom fi acolo cu mai multe țări în următoarele câteva săptămâni”, a mai spus el.