Pe lângă talentul artistic, Saveta Bogdan este și o gospodină desăvârșită. În apropierea Paștelui, ea se pregătește intens pentru masa tradițională, având în vizită câțiva oaspeți care îi vor trece pragul casei de sărbători. În meniu, a inclus toate delicatesele, de la drob și ouă roșii, până la pască și ciorbiță de miel.
În ceea ce privește delicioasa ciorbiță de miel, Saveta Bogdan a dezvăluit pentru Click, ingredientul special folosit la prepararea acesteia:
„Voi prepara și ciorbă de miel, dar nu o acresc cu borș, cum văd, pe aici, pe la București. Folosesc laptele acru de oi, în bărbânță, specific zonei mele natale, așa cum de altfel am văzut în casa părintească.
Ciorba are astfel un gust nemaipomenit! Încercați și veți vedea diferența. În meniu mai am și pască din aluat de cozonac. Pun aluatul într-un vas rotund, apoi fac o gaură în mijloc și torn compoziția, adică brânză, stafide, smântână, esență de rom și zahăr. Pe deasupra, se face din aluat și o cruce, apoi se unge cu puțin albuș de ouă bătut. Se bagă la cuptor, în jur de 45 de minute”.
Artista a dezvăluit că, din preparatele sale, va dărui pachete cu mâncare:
„Înainte de a pune masa, duminică, merg la biserică, ca să mă împărtășesc și să dau pomană pachetele cu mâncare, sfințite de preot, pentru părinții și frații mei care au murit. Din toate aceste bucate îi dăruiesc și unei vecine din bloc, cu pensie mică. Le urez tuturor românilor Paște fericit! Și să împartă mâncarea cu cei săraci!”, a mai menționat Saveta Bogdan.
Ce este laptele acru „în bărbânță” și cum se prepară
Laptele acru „în bărbânţă“, este, de fapt, o delicatesă, care se prepară la stânele de oi din vârf de munte, inclusiv în zona Bistrița-Năsăud. Bărbânţa este un vas rotund din lemn, cu capac, de 25-35 de litri. Dumitru Zimveliu, crescător de oi din Zagra, dezvăluia, într-un interviu pentru adevarul, secretele acestui preparat:
„Avem nevoie doar de lapte de oaie şi de …lapte de oaie. Laptele de oaie se fierbe. Pe fundul bărbânţei se pune un lapte, tot de oaie, însă proaspăt, iar peste acesta se pune laptele fiert. Se lasă 2-3 zile, ca să se prindă şi să se transforme în iaurt.
În bărbânţă stă mai bine, îşi păstrează grosimea şi calitatea. O bărbânţă poate adăposti în jur de 35-40 de kilograme de iaurt. Pentru a umple un recipient, oierii au nevoie cam de 60 de litri de lapte”.
Cum a aflat Saveta Bogdan că soțul ei a înșelat-o de 83 de ori