Frământat la robot sau manual, cu umplutură după propriile preferințe, cozonacul tradițional este dulcele care rar lipsește de pe masa românilor. Rețeta de cozonac pufos pe care o redăm mai jos a fost explicată în detaliu, pentru „Adevărul”, de Cătălin Mitrache.
Pentru doi cozonaci de aproximativ 1 kg fiecare aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
– 1 kg făină;
– 350 de ml de lapte;
– 100 de ml de ulei;
– 8 gălbenușuri;
– 100 grame unt;
– 200 g smântână (15-20% grăsime);
– 20 grame de drojdie uscată, sau 50 grame drojdie proaspătă. Atenție dacă folosiți drojdie uscată, a nu se confunda cu drojdia instant. În cazul în care folosiți drojdie instant, cantitatea necesară este de 14 grame (7 g drojdie instant/sau 10 g drojdie uscată/sau 25 grame drojdie proaspătă pentru un cozonac);
– coajă de lămâie, coajă de portocală, esență de vanilie sau ce alte arome preferați.
Citește continuarea aici.