Ungaria investește în inima României. 20 de milioane de euro într-o fabrică în Harghita

Ungaria investește în inima României. 20 de milioane de euro într-o fabrică în Harghita

O investiție masivă din Ungaria prinde contur într-un oraș din România. Cu un buget impresionant și promisiuni de zeci de locuri de muncă, proiectul industrial schimbă radical fața unei foste zone miniere din Harghita.

Ungaria face un pas important în economia unei regiuni-cheie din România. Printr-o investiție de amploare, venită din partea unei companii cu capital ungar, municipiul Miercurea-Ciuc va găzdui în curând o nouă fabrică de vată minerală.

Proiectul, evaluat la 20 de milioane de euro, promite să aducă beneficii semnificative pentru comunitatea locală, atât prin crearea de locuri de muncă, cât și prin reabilitarea unei foste platforme industriale. Autoritățile locale susțin inițiativa și vorbesc despre o oportunitate rară de dezvoltare pentru zona Harghita.

Ungaria investește masiv într-un oraș-cheie din România

În județul Harghita, orașul Miercurea-Ciuc se pregătește pentru una dintre cele mai importante investiții private din ultimii ani, venită din Ungaria.

O companie cu capital ungar va ridica aici o fabrică de vată minerală, iar suma alocată pentru proiect este una considerabilă: 20 de milioane de euro. Construcția va începe în vara acestui an, iar autoritățile locale susțin că fabrica va crea cel puțin 70 de noi locuri de muncă.

Această investiție aparține firmei Mineral Insulation SRL din Miercurea-Ciuc, controlată de Alpin Szig es Szerkezet Epitoipari SRL din Ungaria.

Anunțul oficial a fost făcut de primarul municipiului, Korodi Attila, alături de Orban Zoltan, directorul companiei.

Noua unitate va avea o capacitate anuală de producție de 30.000 de tone de vată minerală și va deveni operațională până la sfârșitul anului 2026.

„Korodi Attila, primarul din Miercurea Ciuc, şi Orban Zoltan, directorul şi proprietarul companiei Alpin Szig es Szerkezet Epitoipari SRL din Ungaria, care deține firma Mineral Insulation SRL din Miercurea-Ciuc, au anunțat astăzi că o fabrică de vată minerală cu o capacitate anuală de 30.000 de tone va fi construită în municipiu.

Construcția unității de producție, care va crea cel puțin 70 de noi locuri de muncă, va începe în vară şi este de așteptat ca fabrică să devină operațională la sfârșitul anului 2026”, se menționează într-un comunicat de presă.

Fosta zonă minieră, transformată în hub industrial

Primarul Korodi Attila a subliniat faptul că noua investiție are o componentă importantă de revitalizare urbană. Terenul pe care va fi construită fabrica este o fostă platformă minieră abandonată.

În acest caz, proiectul este încadrat ca „investiție brownfield” – un termen care desemnează reconversia unor spații industriale vechi sau contaminate.„Ne bucurăm că sosește în oraș o investiție privată care, într-o primă fază, creează cel puțin 70 de locuri de muncă. Aceasta aduce o nouă ramură industrială la Miercurea-Ciuc şi, în plus, reabilitează, ca investiție brownfield, fosta locație a companiei miniere județene”, a declarat Korodi.

Prin această inițiativă, orașul își diversifică profilul economic, atrăgând capital și know-how din afara țării. De asemenea, investiția are și un impact ecologic pozitiv, prin reutilizarea unei zone abandonate care ar fi putut deveni sursă de poluare.

Materii prime locale și plasare strategică

Orban Zoltan, directorul companiei care implementează proiectul, este originar din localitatea Lueta, tot în județul Harghita.

Potrivit acestuia, alegerea Miercurea-Ciuc ca locație pentru fabrică nu a fost întâmplătoare. Orașul se află în centrul țării, iar materiile prime necesare sunt disponibile într-un perimetru de 100 de kilometri.

„Estimăm valoarea investiției la 20 de milioane de euro, iar după eliberarea autorizației de construcție, vom începe lucrările în vară, care vor dura aproximativ un an şi jumătate. Începerea producției este preconizată pentru sfârșitul anului viitor”, a precizat omul de afaceri.

El mai spune că fabrica va contribui substanțial la reducerea dependenței României de importurile de vată minerală. În prezent, o bună parte din acest material de construcție este adus din afara țării. Noua unitate va putea satisface cererea internă și va stimula producția locală în domeniul izolațiilor.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *