După un post lung așa cum a fost cel al Paștelui, oamenii au tendința de a mânca mai mult decât de obicei și din această cauză se pot confrunat cu multiple probleme de sănătate.
Medicii avertizează că excesele nu duc la nimic bun și recomandă ca în perioada sărbătorilor să mâncăm cu moderație.
Aceeași recomandare o are și celebrul medic neurochirurg Vlad Ciurea care a explicat greșelile pe care le facem atunci când mâncăm cozonac, pască sau orice alt aliment care ne poate provoca probleme digestive.
”Bombele” alimentare ne afectează puternic sănătatea. Meniul tradițional de Paște este plin de proteină animală, drobul care se gătește din organe de miel este bogat în acid uric. Urmează ouăle – dar, atenție, trebuie consumate cu multă moderație, întrucât ficatul nostru obosit nu le poate digera în liniște! Cozonacul sau pasca sunt încărcate de lipide și carbohidrați.
De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia! La desert sunt mai potrivite fructele. Alcoolul în exces este și acesta periculos, așa că un pahar-două de vin reprezintă o cantitate suficientă pentru masa de Paște. Iar dacă am mâncat bine și am și băut puțin alcool, este bine să facem și puțină mișcare după aceea”, explică doctorul Vlad Ciurea pentru cotidianul România Liberă.