UE le pune bețe în roate românilor care colectează sticle și PET-uri. Garanția de 0,5 lei ar putea deveni istorie

UE le pune bețe în roate românilor care colectează sticle și PET-uri. Garanția de 0,5 lei ar putea deveni istorie

 În cazul în care aceste măsuri vor fi adoptate, conceptul de a alerga după garanție ar putea deveni un lucru din trecut, iar programul SGR s-ar putea transforma într-un proces mai simplu și mai eficient, beneficiind atât mediul, cât și consumatorii.

Conform propunerii legislative, vor fi fi introduse spații dedicate reumplerii produselor.

„Ca măsură specifică pentru prevenirea generării de deșeuri de ambalaje, statele membre trebuie să sprijine activ soluțiile de reutilizare și reumplere.

Acestea trebuie să susțină implementarea unor sisteme de reutilizare și reumplere și să monitorizeze modul în care funcționează aceste sisteme, asigurând respectarea standardelor de igienă”, prevede Regulamentul European.

Astfel, băuturile, detergenții și săpunurile lichide vor putea fi achiziționate în recipiente reutilizabile. Începând cu 1 ianuarie 2030, magazinele de mari dimensiuni vor fi obligate să aloce cel puțin 10% din suprafața lor pentru zone de reumplere, unde clienții vor avea posibilitatea să-și aducă propriile recipiente și să le umple din nou cu produsele dorite. 

Unele recipiente alimentare și cosmetice vor fi interzise de UE

Aceasta nu este prima încercare a Uniunii Europene să reducă deșeurile de plastic. Un nou regulament, deja aprobat de Parlamentul European, va interzice aceste ambalaje de unică folosință în supermarketuri, restaurante și hoteluri din Uniunea Europeană până în anul 2030.

Ministerul Mediului, la un an de la lansarea programului SGR: „Ţinta pentru acest an – 3,2 miliarde de ambalaje colectate prin SGR”

Astfel, cei care au obiceiul de a utiliza pliculețe de unică folosință: șampon, creme pentru baie sau ingrediente precum ketchup, pliculețele de maioneză și alte sosuri, trebuie să se pregătească pentru o reconfigurare a stilului lor de viață, întrucât toate acestea vor fi interzise în curând.

 Consiliul European și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu privind o propunere de regulament referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje, având scopul de a combate creșterea deșeurilor de ambalaje generate în Uniunea Europeană.

În cadrul acestei inițiative, legislatorii europeni au stabilit că întreprinderile de tip takeaway trebuie să permită clienților să folosească propriile recipiente pentru a le umple cu băuturi calde sau reci, precum și cu alimente gata preparate, fără a impune taxe suplimentare.

În plus, până în anul 2030, aceste activități de takeaway trebuie să se angajeze să ofere 10% din produsele lor în ambalaje reutilizabile. De asemenea, ambalajele din plastic de unică folosință pentru mesele servite în interior, precum și pliculețele de ketchup și cele pentru condimente vor fi interzise.

Reglementările urmăresc „să abordeze creșterea constantă a deșeurilor, să armonizeze regulile pieței interne și să promoveze economia circulară ”. Previziunile sunt ca de acum până în 2030, ambalajele din plastic să fie reduse cu 5% , ajungând la 15% până în 2040. Restricțiile vor fi implementate progresiv, mai întâi la anumite recipiente din acest material care nu au mai mult de o utilizare.

Proiectul de lege include și recipientele pentru fructe și legume proaspete neprelucrate, ambalaje pentru alimente și băuturi servite în cantine și restaurante, porții individuale, inclusiv sosuri, condimente, zaharuri și altele, precum și recipiente mici pentru produse de igienă și cele mai ușoare pungi de plastic (sub cincisprezece micrometri). Reglementările vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2030, oferind companiilor și consumatorilor suficient timp pentru a se adapta la aceste restricții.

Sistemul SGR se schimbă în ianuarie! Unde vei putea recicla sticlele, din 2025?

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *