În trecut, pentru astfel de lucrări era necesară obținerea unei autorizații de construire de la autoritățile locale – un proces adesea complicat și îndelungat – însă, de acum înainte, această solicitare a fost eliminată pentru anumite intervenții, inclusiv pentru închiderea balcoanelor.
Cu toate acestea, inițierea lucrărilor nu se poate realiza fără a urma anumite formalități. Conform legii, proprietarii trebuie să transmită o notificare către primăria unde este arondată locuința. Această notificare are rolul de a aduce la cunoștința autorităților intenția de a interveni asupra fațadei clădirii. În cazul în care proprietarul nu trimite această notificare, riscă să fie sancționat cu amenzi importante, chiar dacă obținerea unei autorizații de construire nu mai este obligatorie.
În cazul locuințelor aflate la parterul blocurilor, legislația prevede anumite condiții speciale. Proprietarii au dreptul de a închide balconul, însă acest lucru este permis doar cu acordul prealabil al asociației de proprietari.
Începe tăvălugul scumpirilor. Asigurările obligatorii pentru locuințe – PAD ar urma să se scumpească
„Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv.”, se arată în Legea 149/2020.
Ce se întâmplă cu zonele verzi din jurul blocurilor
O altă reglementare se referă la spațiile verzi din fața blocurilor. Deși mulți locatari cred că aceste zone le aparțin, ele sunt, în general, proprietate publică și sunt administrate de primăria locală. Prin urmare, orice intervenție neautorizată, cum ar fi plantarea de copaci sau garduri vii, poate duce la sancțiuni.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.